söndag 20 januari 2013

Schackrutig tårta

Saftig vaniljkaka, devil´s food cake & en len chokladfrosting blev denna goda tårta. Det va lite pyssel med den speciellt när det tar slut på socker å man behöver mer.. Men det löste sig. 
Bara att åka å handla. 

 

Ska du göra denna godhet må du ha lite tid till övers. 



Devil´s food cake
1 dl kakao
1 dl muscovadosocker (ljust gör den mildare i smaken och mörkt gör den mer bitter)
2,5 dl hett vatten
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg

Gör SÅ HÄR:

  • Koka upp vattnet. Blanda med kakao och muscovadosocker tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
  • Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
  • I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.
  • Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning (se till att avsluta med kakaoblandningen). Forstätt så tills allt är blandat i skålen.
  • Häll ner i en form på ca 20 cm och grädda på 175 grader i 40-50 min. Känn av med en sticka, när kakan är klar så är stickan helt torr.


Saftig vaniljkaka

200g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl socker
3 1/4 vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
1 1/5 tsk vaniljsocker






  • Rör det rumsvarma smöret och socker pösigt.
  • Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.
  • Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Blanda väl.
  • Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i ca 40-50 min. I min ugn är den klar efter 40min. Låt en sticka avgöra när den är klar (den ska vara torr).

  • När dessa har svalnat så ska du skära dessa i cirklar :) Klipp ut en rund mall efter storleken på formen. Sen ritar du upp ringar på papperet i den storlek du vill ha. 

    Klipp av en cirkel & skär ut efter mallen på båda kakorna. Upprepa steget.


    Koka sedan vaniljsirapen för att "limma" ihop kakan med varannan devil´s cake & varannan vaniljkaka.
    Ta plastfolie & knyt runt så den håller ihop 
    Häll/droppa vaniljsirap i alla skarvar. 

    Ställ in i frysen en timme. 
    Låt kakan stå framme en stund innan dekorationen.
    Jag hittade dessa recept hos en bloggerska som heter sockerrus. Hon hade gjort en vertikaltårta. Dvs använde ena kakan. Jag tog å la lite chokladfrosting uppepå ena kakan & la den andra kakan ovanpå innan jag kleta på all frostig runt om. Därav rutorna.





    Vaniljsirap

    2 dl socker
    2 dl vatten
    2 tsk vaniljpulver

    Gör så här:

    • Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan när sockret smält.
    • Rör ner vaniljpulver och blanda om.
    • Häll nu/droppa sirapen i skarvarna på din vertkala kaka.


    Len chokladfrosting

    2 dl grädde
    300 g mjölkchoklad
    120 g smör
    5 dl florsocker
    6 msk kakao
    2 tsk kokande vatten

    Gör så här:

    • Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och fortsätt att röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60min. Den ska bli ungefär rumsvarm.
    • Vispa rumsvarmt smör fluffigt.
    • Häll i florsockret, kakaon och det kokande vattnet. Rör om.
    • Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Är frostingen för rinnig så kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa in den i kylen en liten stund.

    Ha en trevlig fika stund :)

    4 kommentarer:

    1. Hej, vad duktig du är. Grym tårta. Måste prova :)
      Håller koll om du lägger upp fler coola och smarriga recept :)
      Kram Linn

      SvaraRadera
    2. Tack Linn !
      Jag ska bli lite med aktiv nu ! Så det kan nog dyka upp en hel del :)
      Kraam

      SvaraRadera
    3. Ser så smaskig ut! Hitta på ett liknande recept med utan chocklad :-)

      SvaraRadera
    4. Hihi ska göra det så jag kan bju dej på gOfika ;)

      SvaraRadera