lördag 30 november 2013

saffransbullar

såå gott !


Ingredienser

50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 17 dl vetemjöl 

Fyllning
4 tsk Vaniljsocker
100g Mandelmassa
100g Vitchoklad
200g margarin

Till pensling
ägg
strösocker

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. 
  3. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

  4. Fyllning: Rör matfett och vaniljsocker smidigt.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk ( jag tar ej hela degen utan delar upp beroende på vad jag ska göra ) Bred på fyllningen & riv på mandelmassa & vitchoklad. Om du vill göra kringlor så vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler.

Sen är det bara att äta :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar